Saturday 16 May 2009

Πολιτική και σχολεία

Μια καλή φίλη προώθησε το παρακάτω link από το 'ριζοσπάστη' καθώς και ένα άλλο κείμενο υποδεικνύοντας σχετικές παρεμβάσεις ακραίων πολιτικών στοιχείων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(!), εκφράζοντας διαμαρτυρίες για τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας, ή την (δικαιωματική!) έκφραση απόψεων από πλευράς καθηγητών στο ίδιο τους το μάθημα.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5044622&publDate=16/4/2009

Αρχικά χαμογέλασα, γιατί το θέμα είναι πραγματικά γελοίο. Σιγά σιγά όμως συνειδητοποίησα ότι επειδή για κάποιους στο ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ (αστείο είναι που αυτές τις μέρες δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους σοσιαλιστές από τους συντηρητικούς και τους κομμουνιστές από τους ακροδεξιούς...) δεν έχει τελειώσει ακόμα ο Εμφύλιος, δεν έχει καταρρεύσει η χούντα των συνταγματαρχών και δεν έχει ξεχαρβαλωθεί το καθεστώς του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ανατολική Ευρώπη, υπάρχουν δεκαπεντάχρονοι μαθητές στη χώρα μου που πάνε από την τάξη στο... κόμμα για να δώσουν τον καθηγητή που τόλμησε να μιλήσει για το Στάλιν!

Δεν μπορώ και εγώ με τη σειρά μου ως εκπαιδευτικός να μην καταδικάσω αυτές τις 'παρεμβάσεις'. Η αποστολή του δασκάλου σε όλες τις βαθμίδες είναι να εμπνεύσει μεταξύ άλλων τους μαθητές του να σκέφτονται. Δε χρειάζεται να συμφωνούν με τις απόψεις του δασκάλου, χρειάζεται όμως να τον ακούν και γιατί όχι να αναιρούν τις απόψεις του με τα δικά τους επιχειρήματα - όχι με παρεμβάσεις των βουλευτών του κάθε ΛΑΟΣ και κομματικών εντύπων.

'Έεε ρε γλέντια', θα έλεγε εκείνος ο αείμνηστος ο καραγκιοζοπαίχτης...

No comments:

Post a Comment